Mindfulness is een manier om meer aandacht te hebben voor jezelf, je lichaam, gedachten en gevoelens, en voor de omgeving waarin je je bevindt. De Mindfulness Training is daarom een aandachttraining. Het is niets zweverigs, want aandachtig zijn doe je met je hersenen en je zintuigen: zien, horen, voelen, ruiken, proeven! Heerlijk concreet en praktisch dus.
Met mindfulness leer je bewuster te leven in het hier-en-nu in plaats van in het verleden of de toekomst. Je leert met een open blik en zonder oordelen naar situaties te kijken. Gedachten en emoties laat je voor wat ze zijn. Hierdoor heb je er minder last van en sta je bewuster in het leven. Door te focussen op wat je nú voelt en ervaart, ervaar je rust en dat maakt je lichamelijk en mentaal gezonder en sterker.
We zijn in ons leven soms zo druk met alles wat belangrijk voor ons is, zoals familie, vrienden, werk en andere sociale dingen, dat we niet altijd de rust kunnen vinden voor onszelf. Wanneer je niet meer genoeg energie oplaadt, dan raakt deze op en loop je vast. Als dit te lang aanhoudt, leidt dit tot chronische stress, uitputting en psychische klachten.
Het inzetten van Mindfulness kan uitputting, zoals burn-out en andere klachten zoals angst en somberheid, voorkomen. Door op tijd stil te staan en te pauzeren maak je ruimte voor je lichaam om energie op te bouwen. Een gezond energie niveau vermindert stress en houdt je in balans. Je ervaart weer plezier en schenkt meer aandacht aan wat voor jou belangrijk is.
“Mindfulness is awareness that arises through paying attention, on purpose, in the present moment, non-judgementally, in the service of self-understanding and wisdom.” – Jon Kabat-Zinn
“Met liefdevolle aandacht verwelkomen wat er is, om te leven in het hier en nu en meer innerlijke rust en kalmte te ervaren.”
In de MBSR training leer je vaardigheden die je de rest van je leven met je mee neemt! De meest voorkomende verbeteringen die mensen ervaren, afhankelijk van hoe actief zij de training bijwonen, zijn:
In de MBSR Mindfulness training leer je om weer tot balans en ontspanning te komen. Nieuwe technieken helpen je om uit je hoofd en in je lijf te komen waardoor je meer rust ervaart. Je verbetert je aandacht en opmerkzaamheid waardoor je sneller inziet waar je grenzen liggen, hoe je hier naar luistert en kunt opkomen voor jezelf. Je breekt los uit de ‘overlevingsstand’ en uit je vastgeroeste patronen. Je durft de lat die je jezelf oplegt, los te laten. Je maakt meer ruimte voor jezelf en wat je lichaam voelt. Je versterkt je veerkracht, zelfvertrouwen en zelfcompassie en gaat weer het leven creëren dat jij wilt en waarin je meer voldoening ervaart.
In de achtweekse mindfulness training (MBSR) ga je stapsgewijs leren jouw aandacht meer naar het hier en nu te brengen, zonder oordeel. Dit doen we met hele praktische oefeningen, precies waar ik van houd en waar ik voor sta. Het zijn oefeningen die je thuis en overal waar je bent, zelfstandig kunt beoefenen.
In de acht weken neem ik je mee aan de hand van verschillende meditaties, bewegingsoefeningen en thema’s die we bespreken. Je traint vaardigheden en nieuwe houdingskwaliteiten om tot rust te komen. In het tweede deel van de training, meestal tussen bijeenkomst 6 en 7, is een stilte-ochtend om opmerkzaamheid te vergroten. De thema’s van de sessies zijn:
Bijeenkomst 1: De automatische piloot
Bijeenkomst 2: Omgaan met obstakels en stressfactoren
Bijeenkomst 3: Grenzen leren kennen
Bijeenkomst 4: Jouw landschap van stress herkennen
Bijeenkomst 5: Uitdagingen bewust beantwoorden
Bijeenkomst 6: Gedachten zijn geen feiten, en jij bent niet je gedachten
– stilteochtend: leven in opmerkzaamheid
Bijeenkomst 7: Voor jezelf zorgen
Bijeenkomst 8: Vaardigheden vasthouden
Lees hieronder verder om te weten waar we precies per sessie bij stil staan en wat je precies gaat leren in die sessie.
Week 1: de automatische piloot. Je onderzoekt welke automatische piloot – vastgeroeste gedragspatronen – jij gebruikt in situaties van stress en hoe (vaak) je hier in vast loopt. Je herkent negatieve gedachten, de manier waarop je piekert en hoe dit jou belemmert en welke klachten je erdoor krijgt. Je oefent met herkennen van deze automatische piloot: jouw overlevingsmodus, en gaat daar bewust uit stappen.
Week 2: Omgaan met obstakels en stressfactoren.
Week 3: Grenzen leren kennen & respecteren. Luisteren naar je lichaam en met respect nee zeggen.
Week 4: Jouw landschap van stress herkennen. Je stress signalen in kaart brengen.
Week 5: Uitdagingen bewust beantwoorden. Op een andere manier met stress omgaan. Je leert technieken om op een prettigere manier met stress om te gaan en je leert te onderscheiden wat voor jou wel en niet belangrijk is en waar jou behoeften liggen.
Week 6: Gedachten zijn geen feiten, en jij bent niet je gedachten. Je ziet in dat je gedachten komen en gaan, en je leert weg te stappen uit de negatieve gedachten spiraal.
Week 7: Voor jezelf zorgen.
Week 8: Vaardigheden vasthouden.
Stilte ochtend: een ochtend voor stilte, aandacht en inzicht.
—
Zeg hallo tegen alles wat je voelt en ervaar de rust die je zo ontzettend zoekt!
© SenSalut. Praktijk voor Psychologie, Mindfulness & Wandelcoaching 2024