Home > hulpvragen > ADHD
ADHD
Op het moment dat je ADHD hebt of denkt dat je dit hebt, kan je tegen flink wat uitdagingen aanlopen. Bij mensen met ADHD komen prikkels harder en intenser binnen dan bij anderen. Het voelt soms alsof je hoofd ‘vol’ zit. De kans op een angststoornis of depressie wordt hierdoor groter. Als therapeut (met ADHD) help ik je beter omgaan met ADHD, zodat je beter kan functioneren in het dagelijks leven. Wil je direct aan de slag? Maak nu jouw gratis belafspraak!
Wat is ADHD?
ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder en noemen we ook wel aandachttekortstoornis met hyperactiviteit. Mensen met ADHD hebben vaak moeite met aandacht ergens bij houden, dingen kwijt raken, halverwege een taak aan iets nieuws beginnen, moeite met een taak starten, overzicht bewaren, chaotisch huishouden en nog veel meer andere obstakels door de een tekort aan aandacht regulatie.
Het is lastig om een beeld te schetsen van iemand met ADHD. Iedereen ervaart de klachten op zijn eigen manier. Niet iedereen is impulsief, en niet iedereen heeft een chaotisch huishouden. Sommige mensen kunnen goed functioneren met ADHD. Sommige mensen met ADHD hebben veel moeite met meerdere levensdomeinen, zoals financiën, vriendschappen, studie en werk. Anderen zitten veel te dromen, en weer andere mensen met ADHD kunnen slecht stil zitten en zijn erg beweeglijk.
Wel zijn er verschillende kenmerken waaraan je ADHD kan herkennen. Zo ben je snel afgeleid, heb je moeite met plannen en organiseren of het jezelf houden aan die planning. Je ervaart veel onrust in je hoofd en ervaart hierdoor sneller angstige en/of sombere perioden.
Soorten ADHD (en ADD)
Waar vroeger werd gesproken over ADHD of ADD, wordt het nu onderverdeeld in drie types ADHD. ADD is nu een vorm van ADHD, namelijk het overwegend onoplettende type. Je hebt de types ADHD-I, ADHD-H en ADHD-C.
Bij dit type ADHD vind je het vooral lastig om je aandacht vast te houden en je te concentreren. Dit noemen we ook wel ADD. Bij ADD ervaar je dezelfde symptomen als bij ADHD. Het verschil zit hem in dat je minder last hebt van hyperactiviteit en impulsiviteit in je lijf, maar meer in je hoofd. Je hebt een hyperactief hoofd. Hierdoor kan je vaak dromerig of chaotisch overkomen. Er gaat soms te veel door je hoofd en kan je je overprikkeld voelen.
Deze soort ADHD uit zich vaak op twee manieren: door middel van lichamelijke onrust of door innerlijke onrust en impulsiviteit. Dit is vaak moeilijk te onderdrukken. Sterker nog: je hebt het vaak niet eens door, of te laat. De hyperactiviteit bij volwassenen is vaak minder aanwezig, omdat zij hun gedrag beter onder controle hebben dan kinderen. Niet alle volwassenen hebben het onder controle en ervaren daar enorme hinder van.
Als je last hebt van hyperactiviteit en impulsiviteit en je hebt ook moeite om je aandacht erbij te houden, heb je waarschijnlijk ADHD-C. Dit is de gecombineerde soort van ADHD en komt het meest voor. Hierbij heb je dus te maken met zowel hyperactiviteit, moeite met het vasthouden van de aandacht als het impulsieve gedrag.
Kenmerken van ADHD
ADHD uit zich op verschillende manieren. Het clichébeeld van een druk en ongefocust persoon is lang niet altijd waar. Ook iemand die juist wat kalmer, introverter of rustiger is, kan ADHD hebben. Wel is een groot deel van de mensen met ADHD veel in beweging, druk in het hoofd en gevoelig voor externe prikkels (en zoekt die prikkels ook vaak zelf op).
Je herkent ADHD aan de verschillende kenmerken in drie categorieën. Hier zijn ook de drie verschillende types ADHD op gebaseerd.
Aandachtsproblemen
Kenmerken van ADHD die vallen onder aandachtsproblemen:
- Je hebt moeite met luisteren en vindt het lastig om je aandacht erbij te houden;
- Je vindt het lastig om instructies op te volgen;
- Je stelt taken uit of maakt ze niet af;
- Je hebt moeite met dingen plannen en organiseren;
- Saaie taken zijn onmogelijk vol te houden.
- Je hebt 'hele gesprekken in je hoofd met jezelf' terwijl je ergens op moet en wilt concentreren.
Hyperactiviteit
Kenmerken van ADHD die vallen onder hyperactiviteit:
- Je vindt het lastig om je te ontspannen;
- Je kunt aan een stuk door praten;
- Je voelt je rusteloos in je lichaam en voelt je vaak opgejaagd;
- Je bent het liefst heel de tijd bezig;
- Je hebt moeite met stilzitten;
- Je beweegt onrustig of friemelt veel met je handen, voeten of je draait veel op je stoel.
Impulsiviteit
Kenmerken van ADHD die vallen onder impulsiviteit:
- Je doet vaak iets zonder er eerst over na te denken;
- Je vindt het lastig om ergens mee te wachten zoals op je beurt wachten of iets leuks kopen;
- Je praat door mensen heen of je gooit het antwoord er al uit voordat de vraag afgemaakt is;
- Je komt maakt impulsieve beslissingen en je komt ook vaak terug op impulsieve beslissingen;
- Je kunt enorm snel van gedachten veranderen;
- Je kunt enorm intense gevoelens ervaren zoals boosheid of verdriet, terwijl er niet zoveel aan de hand is;
- Je hebt moeite met sociale vaardigheden en het lezen van sociale signalen.
Heb je nu de vraag: Heb ik ADHD?
We spreken van de diagnose ADHD als de klachten langere tijd continu aanwezig zijn en ze je functioneren (sterk) negatief beïnvloeden. Daarnaast moeten andere factoren of psychologische diagnoses zijn uitgesloten. Vaak zie je dat er tegelijkertijd sprake is van angst- of stemmingsklachten of andere belemmerende omstandigheden. Wil je weten of je ADHD hebt, schakel een psycholoog in om samen met jou te onderzoeken of je ADHD hebt. Vraag hiervoor een verwijsbrief bij de huisarts.
Heb je de diagnose ADHD, en heb je behandeling gevolgd maar nog steeds veel last van klachten zoals overprikkeling, voel je je ongemotiveerd, lukt het niet om te organiseren, zit je soms gewoon vast in je hoofd en lukt het je niet van die bank af te komen? Plan dan nu jouw belafspraak bij SenSalut voor de ADHD training.
Wat zijn de gevolgen van ADHD?
ADHD kan veel invloed hebben op je dagelijks leven. Je vindt het lastig om je aandacht erbij te houden. Hierdoor mis je veel informatie, krijg je (huis)werk niet op tijd af of vergeet je afspraken. Een planning volgen en overzicht houden is erg lastig voor jou. Als je niet genoeg afwisseling hebt, verveel jij je snel. Dat kan ervoor zorgen dat je sneller wisselt van baan of relatie. Misschien heb je hierdoor het gevoel dat je meer kan dan je doet, maar dat het er niet uitkomt. Je kan hierdoor last krijgen van faalangst. Dit kan je zelfvertrouwen en je zelfbeeld aantasten. Je kunt door teleurstellingen somber en depressief worden en door de drukte in je hoofd kun een angststoornis ontwikkelen.
Veel voorkomende klachten bij ADHD
Naast de kenmerken van ADHD zelf kun je last krijgen van verschillende andere klachten, zoals:
- depressieve gevoelens
- onzekerheid
- angst en paniekklachten
- faalangst
- jezelf buitengesloten voelen
- woede aanvallen
- verslaving, zoals drank, drugs, seks, extreme sporten.
- in aanraking komen met politie of justitie door impulsieve acties, zoals te hard rijden.
- geen overzicht in je financiën en daardoor financiele problemen (gat in je hand hebben door impulsiviteit)
ADHD bij volwassenen
Het stellen van de ADHD diagnose bij volwassenen is een stuk lastiger dan bij kinderen. Dat komt omdat volwassenen vaak minder last hebben van de impulsiviteit en hyperactiviteit dan kinderen, maar dus wel last hebben van innerlijke onrust en/of aandachtsproblemen. Volwassenen krijgen dan ook vaker de diagnose ADD (ADHD-I) dan ADHD. Een volwassenen krijgt alleen de diagnose ADHD als ze als kind ook al last hadden van de ADHD-symptomen.
Als je als volwassene de diagnose ADHD of ADD krijgt, kan dat ontzettend moeilijk zijn. Het kan zorgen voor gevoelens van rouw en verlies, schaamte en verloren hoop. Toch kan het ook een opluchting zijn omdat het je kan helpen te verklaren waarom sommige situaties zo moeilijk voor je zijn. Het accepteren dat je ADHD hebt is de eerste stap om er beter mee te leren omgaan. De tweede stap is het jezelf en je eigen brein leren kennen zodat je er beter mee kunt omgaan en minder last hebt van de ADHD-klachten.
ADHD bij vrouwen
Mannen krijgen vaker de diagnose ADHD dan vrouwen. De kenmerken van ADHD bij vrouwen en mannen zijn vrijwel hetzelfde, maar bij vrouwen wordt met name ADD vaak laat in hun leven gediagnosticeerd. Ze zijn meestal actief bezig om hun ‘beperkingen’ te verstoppen, te maskeren. Vrouwen passen zich sneller aan en leren zichzelf (sociaal) wenselijk gedrag. Ook lijkt het ‘wees een brave meid’ aspect mee te spelen in de mate waarin meisjes hun ‘drukke gedrag’ proberen te onderdrukken en jongetjes niet of minder. Al dat in- en aanpassen kost vrouwen met ADHD ontzettend veel energie. In plaats van dat je bezig bent met waar je goed in bent, ben je meer aan het overleven met allerlei trucjes en mechanismes die je jezelf in de jaren hebt aangeleerd. Met als gevolg: een ontzettend vol hoofd en een overprikkeld brein.
Heel veel vrouwen krijgen pas nadat zij moeder zijn geworden de diagnose ADHD. Dit kom mede door de verplichtingen, de planning van het dagelijks leven, het aantal huishoudelijke taken – zoals ineens drie keer zo veel was – de drukte in huis etc. ineens verdubbeld.
Is er ADHD behandeling?
Zijn de klachten die je hebt zo belemmerend voor je dat je niet meer normaal kunt functioneren? Of kun je wel functioneren, maar zijn er bepaalde vlakken in je leven die je maar niet op orde krijgt? Dan kan het helpen om met een psycholoog in gesprek te gaan. Een psycholoog kan je handvaten geven waar je zelf weer mee verder kunt. Nadat je de ADHD diagnose hebt gekregen volg je CGT behandeling, psycho-educatie, soms medicatie en ook soms volg je de behandeling neuro-feedback.
ADHD behandeling en ADHD training
Bij SenSalut bieden we persoonsgerichte training, waardoor jij beter leert omgaan met ADHD klachten. We richten ons op de verschillende problemen die je hebt, en je leert technieken en vaardigheden om de overprikkeling in je hoofd, de onrust in je lichaam en de gevoelens van demotivatie te verminderen.
We richten ons niet op het maken van planningen, daar ben jij goed genoeg in. We richten ons op hoe jou brein het volhoudt om je aan je eigen planning te houden. Om de overprikkeling te verzachten door op een logische manier naar al jou to-do lijstjes te kijken. Om de demotivatie te verbeteren – wat eigenlijk helemaal geen demotivatie is maar een tekort aan het kunnen starten van een taak dóór overprikkeling!
Wat kun je zelf doen bij ADHD?
Wanneer je ADHD hebt is het belangrijk om te letten op verschillende dingen. Per persoon verschillen de moeilijkheden. Het zelfhulp advies dat wel voor iedereen passend is, is letten op je leefstijl. Denk aan voldoende bewegen (bouwt dopamine op), gezond eten, rust inbouwen waarin je leuke dingen doet voor jezelf. Rust is niet op de bank liggen, maar leuke dingen doen waar je een ontspannen hoofd en lijf van krijgt, zoals vissen, tuinieren, naaien, breien, puzzelen, hardlopen, tekenen, schilderen, kleien, zingen, dansen en andere hobby’s waarin je eventjes kunt verzinken. Vind je het moeilijk om rust in te bouwen? Lees hier meer over de ADHD training.
Zorg goed voor jezelf door zo goed mogelijk structuur in te bouwen in je dagritme. Ga op dezelfde tijd naar bed – ook als je nog niet moe bent want hiermee train je je lijf. Sta rond hetzelfde tijdstip op. Is juist structuur aanbrengen of volgen jou obstakel? Ontdek wat de ADHD training voor jou kan doen.
En vooral, lees heel veel over ADHD. Lukt lezen moeilijk, zoek gewaardeerde kanalen op youtube zoals ADHDChatter, How to ADHD etc. Zoek informatie op en leer je brein kennen zodat je er beter mee gaat samenwerken!
Bij het samenstellen van deze pagina is gebruik gemaakt van verschillende bronnen:
- adhdcentraal.nl
- hersenstichting.nl
- theantiplanner.com
- DSM-5R Handboek voor de classificatie van Psychische stoornissen
- Mijn eigen ervaring over het leven met ADHD.
ADHD training bij SenSalut richt zich op de 5 fasen:
Overprikkeling – Demotitvatie – Gedesorganiseerd zijn – Ontmoedigd voelen – Gewoon vastlopen in alles
Raak je overspoeld door de hoeveelheid taken? Heb je te veel hooi op je vork genomen en voel je je schuldig dat je niet productief genoeg bent? Kun je moeilijk nee zeggen en ben je bang dat je mensen teleurstelt? Raak je in paniek van je gedachten en to-to lijst en stel je taken uit tot het láátste moment? Sta je in overlevingsstand, kom je altijd tijd te kort of ben je alleen nog maar moe? Ervaar je hierdoor emotie uitbarstingen zoals frustraties en woede.. De ADHD training helpt je omgaan met een overprikkeld hoofd en hoe je weer helder kunt denken in momenten van pure stress!
Wil je dingen doen, maar even niet nu? Wacht je op de juiste omstandigheden om te starten? Mis je druk achter de ketel omdat er toch geen consequenties zijn als je een taak niet nu doet maar uitstelt? Vind je taken saai, haat je ze simpelweg en voelt het als tijdverspilling? Heb je het gevoel dat je motivatie zomaar verdwenen is voor iets dat je gisteren nog zo leuk vond? Kun je het grotere plaatje niet meer zien en laat je lang durende taken liever liggen? De ADHD training helpt je los te komen uit de Unmotivated-fase en leert je technieken om te doen wat nodig is, zonder je er ellendig bij te voelen!
Ben je vaak dingen kwijt, vergeet je belangrijke taken en afspraken? Is je bureau of kamer een rommel (zachtuitgedrukt, eigenlijk gewoon een shitzooi aan spullen…)? Is opruimen voor jou eerder spullen verplaatsen dan echt op hun plek zetten? Kun je tegelijkertijd de motivatie helemaal niet vinden om op te ruimen en schoon te maken? Heb je moeite met het bijhouden en naleven van georganiseerde systemen en planningen? Heb je behoefte aan structuur, maar voel je jezelf eerder als ‘all over the place’ en is je to-do lijst véél te lang? Is kiezen wat je nu moet doen moeilijk en lukt prioriteiten stellen soms lastig? Of doe je alleen nog maar de kleine korte taken zodat je de lange saaie niet hoeft te doen…
In de ADHD training leer je in de Desorganisatie-fase weer overzicht creëeren – neeee, niet met agenda’s en planningen.. ik weet dat dat lang niet altijd werkt en je hebt al vaak genoeg gehoord ‘koop gewoon een agenda’. Je leert taken doen in plaats van uitstellen, je leert opruimen en schoonmaken op een ‘leuke’.. naja minder vervelende manier. We werken aan hoe je realistische prioriteiten stelt en hoe je al je to-do lijst kunt vervangen door één WEL werkend systeem voor jou.
Voel je moe en alleen maar verdrietig omdat alles faalt? Pieker je over de kleinste dingen, over-analyseer je andermans reacties op jou? Heb je het gevoel dat niks lukt, dat je niet toeleeft naar je eigen competenties? Geef je jezelf nul credits voor je behaalde doelen? Ga je er van uit dat het ergste toch wel zal gebeuren? Dat je nooit zult slagen in het leven, voel je jezelf gedemotiveerd na (kleine en grote) tegenslagen? Heb je moeite met een laag zelfbeeld en vind je soms je dat een waardeloos mens bent? Voelt het alsof je nooit gaat bereiken wat anderen zo makkelijk wel lijken te kunnen? In de Ontmoedigde-fase van de ADHD training richten we ons op het verbeteren van je zelfbeeld, zelfvertrouwen en brengen we in kaart welke emoties je precies wanneer ervaart. Je leert hier op inspelen, de juiste technieken te gebruiken om deze nare gevoelens te verzachten en toch te bereiken wat je altijd hebt gewild!
Voel je je paralysed… verlamd? Kun je niet focussen op één ding tegelijk? Of weet je wel wat je moet doen, maar heb je géén idee hoe je moet beginnen? Lijkt het alsof je nergens tijd voor kunt vrijmaken, stel je dingen uit en geef je niet-belangrijke taken prioriteit? Kun je niet kiezen wat je moet doen, heb je te veel opties om uit te kiezen of ben je bang dat als je iets kiest, je het niet goed genoeg zal doen? Of raak je constant afgeleid, sidetracked en zit je alleen nog maar op je telefoon waardoor je je schuldig, boos en nutteloos of waardeloos voelt? In de Vastloop-fase van ADHD richten we ons op technieken die je helpen te kiezen, te starten, het leuker en beter maken wanneer het moeilijk wordt, hoe je weer in je productieve modus komt en om langdurige taken toch uit te voeren zonder vervelende gevoelens!
Aanmelden
Heb je vragen over ADHD bij jezelf of bij iemand die dicht bij je staat? Of wil je graag meteen met mij in gesprek om te zien of de ADHD training bij jou past? Meld je aan voor een vrijblijvend adviesgesprek. In de belafspraak van ± 15 minuten luister ik naar jouw verhaal en bespreken we samen welke hulp het beste is voor jou.