Wandeltherapie
therapie in de natuur
Tijdens wandeltherapie gebruiken we de natuurlijke elementen als ondersteuning in jouw groeiproces. Het doel van wandeltherapie is in contact komen met je lijf, je zintuigen en je binnenste verlangens en wensen voor de toekomst. Hiervoor gebruiken we de natuurlijke omgeving en alles wat zij ons biedt, zoals de bomen, bladeren, smalle en bredere paden, dieren en kleurrijke planten. Door te wandelen in deze omgevingen breng je je lijf én je geest weer in beweging op weg naar jouw persoonlijke levenspad.

Inhoudsopgave
Wat is Wandeltherapie?
Wandeltherapie is letterlijk therapie wandelend in de natuur. We bespreken al wandelend de dingen waar je tegenaan loopt. Door het lopen in de natuur laat je je gedachten de vrije loop. Hierdoor kom je gemakkelijker tot de kern van je vraag. We laten de drukte van het dagelijks leven en de hectiek van de stad even los en dompelen ons onder in de rust die onze moederaarde te bieden heeft!
Tijdens het wandelen gebruiken we alles wat we in de natuur kunnen vinden om tot inzichten te komen. De weerspiegeling van hoe je met een hagelbui omgaat, kan je veel leren over hoe je in het dagelijks leven met stress omgaat. Wandeltherapie helpt bij het ontdekken van jouw patronen en valkuilen. We gebruiken verschillende therapievormen geschikt voor buiten, zoals ACT, EMDR en familieopstellingen.
Hoe werkt therapie in de natuur?
In het eerste gesprek, de intake, gaan we samen naar het park, het bos of het strand om te onderzoeken waar je hulpvraag ligt. Jij kiest de wandelgebieden voor therapie. De sessies die volgen zijn gericht op jouw persoonlijke groei, herstel van mentale en lichamelijke klachten.
Dit doen we samen door verschillende technieken in te zetten zoals mindfulness, ACT, traumatherapie, innerlijke kind werk, systemisch werk zoals familieopstellingen en een generatielijn.
Het aantal sessies is afhankelijk van de klachten die je ervaart en de therapievorm die we toepassen.
Wat doet wandelen met je mentale gezondheid?
Door te wandelen maak je stoffen aan zoals dopamine en serotonine – het gelukshormoon – waardoor je een betere stemming ervaart. Dit verbetert ook je creatieve denkvermogen waardoor oplossingen bedenken sneller en makkelijker gaat. Wandeltherapie helpt hierdoor bij het verminderen van stress, angst en gevoelens van somberheid. Het is een manier om met je lijf in beweging te komen en je hoofd tot rust te brengen.
Ook maak je door beweging melatonine aan, wat helpt bij een betere nachtrust. Daarbij zorgt de zon op je huid voor Vitamine D wat belangrijk is bij zowel je mentale als fysieke gezondheid. Daarbij brengt het lopen zelf ook een gevoel van ontspanning en vrijheid met zich mee.
Waarom wandeltherapie?
Herken je je in onderstaande klachten? Dan biedt wandeltherapie uitkomst!
- Je bent somber en zit laag in energie
- Je hebt een vol hoofd
- Je ervaart continue stress of spanning
- Vermoeidheidsklachten
- Blijven piekeren malen over de toekomst of het verleden
- Slecht slapen
- Vaak over je grenzen gaan
- Altijd maar alle ballen hoog houden
- Zoveel moeten (van jezelf)
- Je opgejaagd voelen
- Lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, rug-nek- en schouderklachten, maag- en darmklachten
- Niet goed (meer) kunnen ontspannen
- Niet kunnen genieten van de kleine dingen
- Je bent prikkelbaar en hebt een korter lontje dan normaal
- Gevoelens van frustratie, irritatie, somberheid en stress
- Concentratie- en geheugenklachten.. Je bent vergeetachtig
Bij welke klachten helpt wandeltherapie nog meer?
Buitentherapie is geschikt voor een groot aantal klachten die mensen ervaren. De klachten waar wandeltherapie nog meer bij helpt zijn:
- Depressie
- ADHD klachten
- Angst- en Paniek
- Piekeren
- Stress
- Burn-out
- Zingeving
- Levensfaseproblematiek
- Trauma klachten
- Verlies en Rouw
- Vastlopen in patronen
Wat doe je tijdens wandeltherapie?
Tijdens wandeltherapie integreer ik de sessies in de natuur met verschillende methoden die geschikt zijn voor therapie in de buitenlucht. Therapievormen waar ik veel gebruik van maak tijdens de sessies zijn:
Met praktische oefeningen ontrafelen we jouw patronen en leer je nieuwe technieken om op een andere manier met jouw klachten, belemmerende gedachten en gevoelens om te gaan.
Systemisch werk houdt in dat we met gebruik van bomen, struiken en alle andere mooie dingen in de natuur, de onderliggende energiestromen in jouw problemen te herstellen. Een voorbeeld is een doelopstelling, waar we aan de hand van alles wat zich om ons heen bevindt gaan voelen welke hindernissen en belemmeringen in de weg staan om jouw verlangens te vervullen.
Zowel EMDR als IR (imaginaire Rescripting) zijn goed uit te voeren in de buitenlucht. Deze therapievormen kunnen heel intens zijn. De natuur helpt je in een natuurlijke staat van rust te brengen. Wanneer mensen in de buurt komen en je vind dit lastig, wat begrijpelijk is, dan gaan we daar heel soepel mee om door even de oefening te pauzeren of jezelf even af te schermen van voorbijgangers.
We doen oefeningen en geleide meditaties die je helpen weer in contact te komen met je gevoelens, je innerlijke kind en je verlangens.
Mindfulness is een zeer geschikte vorm van therapie om in contact te komen met je zintuigen. Door de rust van de groene omgeving, de vogelgeluiden, de wind in je haren en de zon op je huid kom je sneller in contact met je ervaringen in het hier en nu. Het is een bewezen methoden om verlichting te bieden bij mentale en lichamelijke klachten.
Wat zijn de effecten van mindfulness in de natuur?
- Rust in je hoofd en minder piekergedachten
- Meer positieve gedachtenstromen
- Stoppen en kunnen doorbreken van negatieve gedachten
- Gezonde energie balans
- Hoger energieniveau
- Genieten van de kleine dingen
- Weer kunnen ontspannen en voelen van soepele spieren
- Stabiele en postieve relatie met jezelf én lichaam
- Minder rug-nek-schouder klachten
- Grenzen herkennen én niet meer overgaan
- Minder gevoelens van schuld, schaamte en verantwoordelijkheid voor anderen
- Minder op de voorgrond staan van angst, stress en frustraties.
- Beter geheugen
- Betere concentratie en focus
- Je bent meer stressbestendig
- Meer zelfvertrouwen
- Veerkrachtiger, meer zelfliefde en zelfcompassie
Therapie in de natuurlijke omgeving
Wat zijn de wandelgebieden?
Jij kiest in welk gebied je wilt wandelen. Dit kan iedere sessie hetzelfde zijn, of je wisselt af.

Veelgestelde vragen
De weersomstandigheden zijn helpend om jezelf te leren kennen. In het dagelijks leven zijn de donkere wolken, de mentale hagelbuien en stormen in je hoofd en lijf iets wat je tegen kan houden tot herstel. In de buitenlucht gebruiken we deze letterlijke buien om te ontdekken hoe je hier fijner mee om kan gaan.
Alleen bij code rood en storm verplaatsen we de sessie naar binnen of naar een ander moment.
Op een regenachtige dag trek je een regenjas en of broek aan en in de winter denk je aan warmere kleding zoals een muts en handschoenen.
Wanneer we tijdens therapie naar buiten gaan voor een wandeling of systemisch werk, adviseer ik je om kleding en schoenen aan te trekken die vies mogen worden. We gaan niet rollen in de modder, maar soms kan het wel wat drassig zijn. Het is ook belangrijk om goede schoenen aan te trekken. Liever geen open sandalen, hakken of slippers. Denk ook aan een flesje water.
Verdere voorbereiding is niet nodig. Therapie buiten is behalve het wandelen en gebruik van natuurlijke elementen hetzelfde als therapie in de binnenruimte.
Het verschil is de locatie en de duur. Behandelkamer sessies zijn binnen, wandeltherapie is in de natuur: het park, bos of polder. Een binnen sessie duurt ongeveer een uur. Een wandelsessie duurt tussen de 1 en anderhalf uur. Betreft behandelmethoden verschillen ze niets van elkaar, omdat alle behandelmethoden ook buiten uitgevoerd kunnen worden. Systemisch werk ziet er wel anders uit omdat we in de buitenruimte gebruik maken van bomen, planten, steentjes, voetpaden en andere natuurlijke materialen die in de binnenruimte niet voorhanden zijn.
Kom samen wandelen
Wil je even kennismaken met mij en meer informatie over Wandeltherapie? Of ben je er klaar voor persoonlijke groei en de stap te nemen naar buiten? Letterlijk? Meld je aan, dan bel ik voor een kennismaking en plannen we samen onze eerste sessie in de buitenlucht!
