Home > Therapie > EMDR

EMDR

Traumabehandeling

EMDR is een traumabehandeling die helpt bij het verwerken van vervelende ervaringen, zonder er te veel over te moeten praten. EMDR is effectief bij traumaverwerking en zorgt ervoor dat het trauma en de klachten die je erdoor hebt, je niet meer in de weg staan.

Inhoudsopgave

Wat is EMDR therapie?

EMDR is een therapie die gebruikt wordt voor het verwerken van trauma’s. Het staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR is een methode waarbij je het werkgeheugen belasten – door met je ogen heen en weer te bewegen – terwijl je de nare herinneringen voor je ziet. Het helpt je bij het verwerken van vervelende en traumatische gebeurtenissen in het verleden.

Bij EMDR behandeling help ik je om de emotionele lading bij een heftige herinnering te verminderen. Je vergeet niet wat er is gebeurd, de emoties die je erbij voelt worden minder sterk.

Voor wie is EMDR?

EMDR is voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van traumatische ervaringen. EMDR wordt vooral toegepast bij mensen die last hebben van PTSS en klachten die zijn door ontstaan door het meemaken van heftige situaties. Bijvoorbeeld als je een je een auto ongeluk hebt gehad en je nu schrikt bij het horen van ambulance geluiden? Of je bent vroeger gepest en je merkt dat je hierdoor een sociaal leven opbouwen lastig vindt.. 

Hoe werkt EMDR?

Tijdens de behandeling vraag ik je om terug te denken aan de nare gebeurtenis. Je denkt terug aan de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Tegelijkertijd worden je afleidende stimulansen aangeboden. Je volgt met je ogen de stimulans zoals de lichtbalk, de klikjes die je via de koptelefoon hoort of de zachte tikjes op je handen in je schoot.

In een EMDR-sessie heeft je brein moeite met focussen op een ding. Het denken aan de gebeurtenis kost relatief veel geheugencapaciteit, maar je concentreren op de afleidende stimulansen ook. Door deze concurrentie krijgt de nare gebeurtenis weinig ruimte. Want je werkgeheugen raakt overvol.

Er ontstaat zo een nieuw evenwicht, de herinnering vervaagt en het terugdenken aan de herinnering is minder pijnlijk en emotioneel. Dit leidt ertoe dat de emotionele lading en de kracht van de nare herinneringen afneemt. Ook kunnen er spontaan nieuwe, minder onprettige gedachten of inzichten ontstaan. Na een intense eerste sessie wordt met positieve stappen weggewerkt van het traumatische moment.

Hoe ziet een EMDR sessie eruit?

Tijdens de EMDR behandeling stel ik je een aantal vragen over de gebeurtenis(sen) waardoor een trauma is ontstaan. Zo verzamel ik informatie over de gebeurtenis waarna we de EMDR sessie starten. 

Ik vraag je terug te denken aan de nare gebeurtenis waardoor het trauma is ontstaan. Ondertussen gebruik ik afleidende stimuli. Dit zijn bijvoorbeeld mijn vingers die voor jouw ogen op en neer bewegen. Deze beweging volg je met je ogen, terwijl je aan de herinnering denkt. De afleidende stimulans kan ook een geluid zijn of aanrakingen op de knieën of handen. Tijdens de stimuli stel ik je korte vragen, waar je kort antwoord op geeft en hiermee de gebeurtenis verwerkt.

Ik overleg samen met jou welke afleidende stimuli geschikt zijn. 

Wat is het effect van EMDR?

Tijdens EMDR moet het werkgeheugen veel tegelijkertijd verwerken, daardoor vervaagt het beeld aan je herinnering. De herinnering gaat niet helemaal weg, maar de emotionele lading die op de herinnering rust, neemt af. 

Het gevolg is dat je terug kunt denken aan bepaalde situaties, zonder daarbij angst of paniek te ervaren. Je wordt niet meer overmand door emoties op het moment dat iets of iemand je aan de gebeurtenis doet herinneren. De herbelevingen worden minder en ook je vermijdingsgedrag neemt hierdoor af.

Veelgestelde vragen over EMDR

Hoe lang duurt EMDR?

De EMDR behandeling bestaat uit verschillende EMDR sessies. Een EMDR sessie duurt ongeveer 1 uur. Elk trauma is anders en iedereen heeft een eigen verwerkingsmechanisme. Hierdoor is het moeilijk te voorspellen hoeveel sessies je nodig hebt. Gemiddeld heb je bij enkelvoudig trauma 2 tot 6 sessies nodig. 

Hoe snel werkt EMDR?

Dit verschilt per persoon omdat iedereen een ander verwerkingsmechanisme heeft. Soms merk je na 1 sessie al verschil, soms heb je iets meer sessies nodig. 

Waarom is EMDR zo heftig?

EMDR kan soms zwaar aanvoelen omdat het zich richt op het verwerken van belastende emoties en herinneringen. Het terughalen van vervelende herinneringen en de emoties daarbij kan zwaar zijn. Het doel is negatieve associaties aan te pakken en uiteindelijk te helpen bij het verminderen van stress en het verwerken van jouw ervaringen zodat je er minder of geen last meer van hebt.

Wat zijn de bijwerkingen van EMDR?

Een EMDR behandeling is een intensieve behandeling waarbij je hoofd flink aan het werk wordt gezet. Dit kan ervoor zorgen dat je na de sessie wat bijwerkingen ervaart zoals hoofdpijn, vermoeidheid en minder concentratievermogen. Dit is een  heel normale bijwerking van EMDR en is niet schadelijk. Het helpt om na de sessie extra water te drinken. Heb je twijfels over je klachten, dan kun je altijd contact met mij of je huisarts opnemen en je vragen hierover stellen.

Wat doet EMDR met je hersenen?

De Werkgeheugentheorie is de theorie over het werkingsmechanisme van EMDR die op dit moment de meeste empirische steun geniet. De afleidende oogbewegingen zorgen voor een belasting van je werkgeheugen. Tegelijkertijd wordt je gevraagd om te denken aan de traumatische herinnering. Dit vraagt ook veel van je werkgeheugen. Door de concurrentie van deze twee taken is er weinig ruimte voor de narigheid en de emoties die samengaan met de traumatische herinnering. Dit geeft de mogelijkheid er een andere betekenis aan te geven.

Kan EMDR ook buiten?

Ja, sterker nog: EMDR is ontwikkelt door Francine Shapiro (1989) toen zij tijdens het wandelen ontdekte dat het snel bewegen van haar ogen haar afleidde van een nare ervaring waar ze aan dacht. Terwijl ze tijdens het wandelen naar de boomtoppen bleef kijken, merkte ze dat de negatieve emotionele lading gekoppeld aan een onprettige herinnering minder heftig werd.

Aanmelden

Wil je je aanmelden voor therapie of heb je vragen over EMDR behandeling? Meld je aan, dan bellen we even zodat ik met je kan bespreken of EMDR geschikt is in jouw situatie of dat er mogelijk andere therapieën beter passen, zoals Imaginaire Rescripting